Πατήστε "Enter" για μετάβαση στο περιεχόμενο

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 2023-2024

Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των σχολικών υποδομών με άξονα: Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας που πραγματοποιήθηκε από τους καθηγητές Νάθενα Θωμά και Βένιο Γεώργιο, έγινε συντήρηση του προάυλιου χώρου. Βάψιμο αυτού. Τοποθέτηση πάγκων καθισμάτων. Συντήρηση αιθουσών, αλλαγή χαλασμένων κλειδαριών. Βάψιμο διαδρόμων. Επιπλέον έγινε ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου με την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες.

Επίσκεψη στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Ηρακλείου με τμήματα της Α΄τάξης στις 05/12/2023.
Συνοδοί καθηγητές:
Τενεδίου Αναστασία
Δροσιά Αικατερίνη
Τζουλιαδάκη Γεωργία

Παρακολούθηση ομιλίας για κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και ορθής συμπεριφοράς στους δρόμους,
προσομοίωση σύγκρουσης και συζήτηση με διασώστες του ΕΚΑΒ.

Δράση: «Προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Εφόδια για το νέο ταξίδι»

Η μετάβαση από το Δημότικό στο Γυμνάσιο είναι μία σημαντική αλλαγή στη ζωή των παιδιών. Η αλλαγή βαθμίδας είναι κάτι παραπάνω από αλλαγή τάξης. Είναι το σημείο όπου πραγματοποιείται η μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Η μετάβαση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στην προετοιμασία των νέων παιδιών για την ομαλή ένταξή τους σε μία ανώτερη βαθμίδα ως βάση για την μετέπειτα ένταξή τους στην κοινωνική, ενήλικη ζωή.

Στο σχολείο έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με στόχο να υποστηρίξουμε τους μαθητές μας σ’ αυτή τη σημαντική φάση της εκπαιδευτικής τους πορείας. Έτσι για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε η δράση: «Προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Εφόδια για το νέο ταξίδι»

Ο βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές θα κάνουν τη μετάβαση στο Γυμνάσιο με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Θέλουμε να τους προετοιμάσουμε τόσο συναισθηματικά όσο και μαθησιακά, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις με επιτυχία.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις στο Δημοτικό σχολείο Αγίας Βαρβάρας. Στην πρώτη επίσκεψη έγινε μία πρώτη γνωριμία με τους καθηγητές μέλη της ομάδας δράσης και μία εισαγωγική παρουσίαση του πλαισίου της λειτουργίας του Γυμνασίου.  Τους εκπαιδευτικούς συνόδεψε και μία ομάδα μαθητών/τριων του Γυμνασίου που πρόθυμα απάντησαν σε ερωτήσεις των μικρών μαθητών. Οι μαθητές του Δημοτικού συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για το Γυμνάσιο.

Κατά τη δεύτρερη επίσκεψη παρουσιάστηκαν στους μαθητές τα βίβλία της Α΄Γυμνασίου και απαντήθηκαν τα ερωτήματα που είχαν θέσει στα ερωτηματολόγια.

Οι μαθητές του Δημοτικού φάνηκαν ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι για το επόμενο βήμα στη ζωή τους.

Με αυτήν την πρωτοβουλία, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τους μαθητές μας κατά τη μετάβασή τους από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, εξασφαλίζοντας μια ομαλή και επιτυχημένη εκπαιδευτική πορεία.

Η ομάδα Δράσης:

Δροσιά Αικάτερίνη

Κοτσυφάκη Ανδρονίκη

Τζομπάνακη Γεωργία

Τζουλιαδάκη Γεωργία

Υλικό  για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία από την καθηγήτρια Σημαιουδάκη Ελευθερία στην Ιστοσελίδα 

https://gymnasioagiasvarvarashrakleiou.weebly.com/

 

Επίσκεψη από τον συγγραφέα κ. Μιχάλη Αλμπάτη στο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας και παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους».

Τη Δευτέρα 27/11/2023 επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτικών Τζομπανάκη Γεωργίας και Αρβανιτάκη Μαρίας, ο συγγραφέας Μιχάλης Αλμπάτης, στο πλαίσιο των δράσεων του θεατρικού ομίλου του σχολείου μας, «Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής και Έκφρασης».  Ο κ. Μ. Αλμπάτης μίλησε στα παιδιά που συμμετέχουν στον θεατρικό όμιλο του σχολείου μας για το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις εκ μέρους των μαθητών. 

Ο συγγραφέας μίλησε με πάθος για την έμπνευση πίσω από την ιστορία και τη διαδικασία της συγγραφής, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών. Μετά την παρουσίαση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους, στις οποίες ο κύριος Αλμπάτης απάντησε με ειλικρίνεια και ενθουσιασμό, μοιράζοντας πολύτιμες συμβουλές και εμπειρίες. Η επίσκεψη αυτή ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά, η οποία ενέπνευσε τους μαθητές να εξερευνήσουν τη δική τους δημιουργικότητα και να ασχοληθούν περισσότερο με τη λογοτεχνία.

Την Τρίτη 21/5/2024 εννέα μαθητές του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας με τη συνοδεία του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής κου Βένιου Γεωργίου

έλαβαν μέρος

στους Σχολικούς Αγώνες Αθλοπαιδείας Γυμνασίων ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκαν στο LIDO SOCCER Ηρακλείου.

Στις 15/04/2024 η Γ΄ Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ιστορικό σπήλαιο Μελιδονίου. Το σπήλαιο  βρίσκεται περίπου 1.800 μέτρα βορειοδυτικά του χωριού Μελιδόνι  και παρουσιάζει ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών του ευρημάτων, μερικά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου. Το σπήλαιο Μελιδονίου ονομάζεται και αλλιώς “Γεροντόσπηλιος”.

Οι μαθητές πληροφορήθηκαν εκτός της αρχαιολογικής αξίας του σπηλαίου και για την ιστορική του σημασία,  καθώς αποτέλεσε  καταφύγιο για 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές , για να αποφύγουν τον τούρκικο ζυγό κατά τον Οκτώβριο του 1823. Ο Χουσεΐν Μπέης όταν πληροφορήθηκε για τη κρυψώνα αυτή, κύκλωσε το σπήλαιο, με το στρατό του, και ζήτησε από τους κρητικούς να παραδοθούν. Αυτοί αρνήθηκαν φυσικά. Έτσι, οι Τούρκοι μετά από μία τρίμηνη πολιορκία έριξαν εύφλεκτες ύλες από το άνοιγμα της κορυφής του σπηλαίου και έβαλαν φωτιά. Στη κεντρική αίθουσα του σπηλαίου έχει τοποθετηθεί οστεοφυλάκιο, με τα κόκαλα των ηρώων, που σφραγίζει το δράμα του σπηλαίου του Μελιδονίου.

Οι μαθητές μας θαύμασαν, επίσης,  τον μεγαλοπρεπή  στολισμό από πτυχώσεις, σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό υλικό που είναι πολύ πλούσιο  και εντυπωσιακό. 

pastedGraphic.pngΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                          

Ο Όμιλος δημιουργικής  γραφής του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας παρουσίασε  θεατρική παράσταση στο Πνευματικό Κέντρο Αγίας Βαρβάρας, την Παρασκευή 24/5/2024 και ώρα 10π.μ., με το θεατρικό σενάριο που έγραψαν τα παιδιά « Εφηβικές Εξισώσεις».

Το σενάριο αφορά δύο έφηβες που μοιράζονται μαζί μας στιγμές μιας καθημερινής ημέρας της ζωής τους. Παρουσιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σχολική τους ζωή με τους καθηγητές τους ,τους συμμαθητές τους και την πίεση των μαθημάτων αλλά και τους άλυτους γρίφους της οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής.

Νιώθουν στους ώμους τους το βάρος των οικονομικών  προβλημάτων της οικογένειας και αντιμετωπίζουν την κριτική του οικογενειακού κύκλου, αντιλήψεις και προκαταλήψεις μιας παλαιότερης γενιάς.

Φιλικές σχέσεις, οικογενειακές σχέσεις, σχολική επίδοση, συγκρίσεις , προκλήσεις ορθώνονται μπροστά τους, τις μπερδεύουν και τις προβληματίζουν.

Σαν μαθηματική εξίσωση η ζωή τους ,άλλοτε τους προσφέρει πολλές επιλογές κι άλλοτε είναι «αδύνατη» και τις οδηγεί σε αδιέξοδο.  

Η θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί και στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου και Μουσικής Δήμου Γόρτυνας στις 31 Μαϊου 2024 και ώρα 21:30μ.μ.

Συντονίστριες καθηγήτριες:  Τζομπανάκη Γεωργία , Αρβανιτάκη Μαρία 

pastedGraphic_1.png     

   pastedGraphic_2.png

                              

                            pastedGraphic_3.png